H-9024 Győr, Kálvária u. 22/D. +36 96/510-800 info@hotel-kalvaria.hu

Győr

A Hotel Kálvária Győrben, az ország egyik legszebb és legnagyobb történelmi városában található, ennek megfelelően számos történelmi látnivalóval, természeti és kulturális kincsekkel kecsegteti az ide látogatókat. Örömmel segítünk Önnek abban, hogy felfedezhesse Győr és környéke épített és természeti szépségeit. Rendezvények, fesztiválok, történelmi épületek, lenyűgöző kiállítások sorával várjuk Önöket a Kisalföld szívében!

panorama


Győr nemcsak a vizek, hanem a kultúra és az aktív kikapcsolódás városa is. A Győri Nemzeti Színház méltán elismert, a Győri Balett nemzetközi hírű. Számtalan múzeum, kiállítás, kulturális fesztiválok kínálnak szórakozási lehetőséget egész éven át. Az alábbiakban szíves figyelmébe ajánljunk néhányat Győr nevezetességei közül.

Városháza (Városház tér 1.): a Szent István út meghatározó épülete a XIX. század fordulóján emelt neobarokk Városháza, mely Győr egyik legismertebb épülete, a város szimbóluma.

Baross út: a város sétálóutcáján, a 18. szám alatti épület falán egy márványtábla, az utca burkolatán vörös téglák sora emlékeztet az egykori Fehérvári-kapura (1792) és a fölé épült tűztoronyra, mely a város védelmét szolgálta.

Széchenyi tér: Győr megújult barokk főtere a város életének fontos helyszíne. Kávézók, éttermek, fagyizók várják vendégeiket.

Bencés épületegyüttes: a Loyolai Szent Ignác bencés templomot, a rendház és a gimnázium épületét jezsuiták építették a XVII. században. A rend feloszlatása után a bencések lettek az épületegyüttes tulajdonosai. A tér déli oldalán álló bencés kolostor részeként ma is eredeti funkciójában működik a korai barokkos díszítésű patikamúzeum.

A Xántus János Múzeumnak (Széchenyi tér 5.) helyet adó Apátúr-házat 1741-1742-ben Sajghó Benedek pannonhalmi főapát építtette. A pompás barokk palota 1949 óta a helytörténeti múzeum otthona.

Városháza Baross út Széchenyi tér

Vastuskós ház (Széchenyi tér 4.): a hagyomány szerint nevét a sarokerkélye alatt álló fatuskóról kapta, melybe a Győrben megforduló iparoslegények egy-egy szöget vertek. A vastuskó valójában az 1830-as években itt működött fűszerkereskedő megmaradt cégére.

Esterházy-palota (Király u. 17.): az épület középkori eredetű apró házak összeépítésével a XVIII. században nyerte el mai formáját. Az építtető monogramja, C(omes) G(abriel) E(sterházy) és aranyozott kovácsoltvas címere a kapu fölötti erkélyen látható. Jelenleg a Városi Művészeti Múzeum székhelye, a Radnai-gyűjtemény, valamint időszaki kiállítások helyszíne.

Kreszta-ház: a XVII. századi műemlék épületben látható Kovács Margit, győri születésű kerámiaművész (1902-1977) életmű-kiállítása.

Bazilika: a székesegyház alapítása Szent István király nevéhez fűződik. Első formájában román stílusban épült a XI. században, a tatárjárást követően a gótika jegyében épült újjá. A török betörés után a templom nagyon megrongálódott, egyik tornya ledőlt, a másikat villám pusztította el. A teljesen tönkrement székesegyházat kora barokk stílusban építették újjá, a jelenlegi copf stílusú toronysisak az 1680-as években készült. A templombelső végleges kialakítását az 1780-as években fejezték be, ekkor készültek a falakon és a mennyezeten ma is látható freskók. A székesegyházat II. János Pál pápa 1996-ban emelte bazilika rangra. Az északi mellékhajó látnivalója az 1655-ben Írországból hozott Könnyező Szűz Mária kép, mely 1697. március 17-én, Szent Patrik ünnepén vérrel verejtékezett.

Héderváry-kápolna: a XV. században a székesegyház jobb oldali részéhez Héderváry János kápolnát építtetett, itt őrzik a középkori magyar ötvösművészet remekét, a Szent László-hermát. Ugyancsak a kápolnában látható a vértanú püspök, Apor Vilmos márvány síremléke.

Püspökvár: a Káptalandomb egyik meghatározó épületegyüttese a Püspöki Palota, vagy más néven a Püspökvár, az ezeréves győri püspökség székhelye, melynek ékessége a XIII. századból származó lakótorony és a XV. századi Dóczy-kápolna. A Püspökvár pincehelyiségeiben megtekinthető az Apor Vilmos életét és munkásságát bemutató kiállítás. A tornyából csodálatos kilátás nyílik a városra és környékére.

Eszterházy-palota Baross út Püspökvár. Fotó: Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata

A Karmelita templom és a hozzá kapcsolódó rendház 1721 és 1725 között Wittwer Márton Athanázius karmelita szerzetes tervei alapján épült. A főoltár képe Szent István királyt és Szent Imre herceget ábrázolja, amint hódolnak a Szent Szűz előtt. A templom melletti kis fülkében áll a barokk Hab Mária-szobor.

Vár (Bécsi kapu tér): a Püspökvár XIII. századi eredetű, a XIV-XV. században épített együttese a város legrégibb épülete. Erődrendszere (kastélybástya, Sforza-bástya) a XVI-XVII. században épült.

A Radó-szigetet a Rába két ága fogja közre a Belváros, Újváros és Sziget városrészek között. A műemléki környezetben fekvő sziget kedvelt séta- és pihenőhely.

Zsinagóga: a neológ zsinagóga 1868 és 1870 között épült, 2006-ban teljesen felújították. Napjainkban multikulturális intézményként működik. Állandó helyszíne id. Vasilescu János második világháború utáni magyar képzőművészetet bemutató magángyűjteményének.

Győri Nemzeti Színház: az épület déli és északi homlokzatát Victor Vasarely op-art alkotásai díszítik. A színházban Szász Endre porcelánra festett nagyméretű képei láthatóak. A Győri Nemzeti Színház a nemzetközileg elismert Győri Balett otthona.

Füles Bástya: Győr török kori végvárának kazamatájában Dél-Amerika élővilágába pillanthatnak be az érdeklődők.

Karmelita templom. Fotó: Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Radó-sziget. Fotó: Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Zsinagóga. Fotó: Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata

Xantus János Állatkert: 100 állatfaj több mint 500 egyedét nagy kifutóterületeken, az eredeti életterükhöz hasonló körülmények között mutatja be.

Mobilis Interaktív Kiállítási Központ: a közlekedésre, a mozgásra, a mobilitásra koncentráló tudományos játszóházban 74 kipróbálható kiállítási eszköz és látványos kísérleti bemutatók várják az érdeklődőket.

rabaquelle


Az igazi kényeztető pihenésre vágyóknak sem kell csalódniuk, hiszen a Hotel Kálvária szállodától alig 2 kilométerre található a Rába Quelle Termál- és Élményfürdő, ahol külső és belső termálmedencék, élménymedencék, csúszdák, különböző wellness szolgáltatások, masszázs és vízi torna biztosítanak testi-lelki felfrissülést kicsiknek és nagyoknak egyaránt. 
A győri Rába Quellének a kiúszós részeket is számítva eddig 11 medencéje volt, ez a szám most csaknem megduplázódik, azaz nem kevesebb, mint huszonegy medencével várják júniustól a vendégeket. Ez is egyféle visszaigazolás a hét tengeri csillagos minősítésre, s jó példát mutat arra, hogy adott helyen – ha az nem hektárokban mérhető – pontos tervezéssel fantasztikus dolgokat lehet megvalósítani.

A világ első hét tengeri csillagos vízi élményparkja és gyógyfürdője nyílik júniusban Győrben.

Mindenkinek vannak titkai. Még Győrnek is. A házak falai, az utcák kövei, a templomok tornyai, az udvarok fái régi titkokat őriznek. A Kulturális Kalandorok Klub tematikus, alternatív városnéző sétáin a titkok tudójává válhat mindenki: megismerheti a város izgalmas történetét, megbújó szépségeit, hajdani lakóinak sorsát. Immár 15 különféle tematikus sétaútvonalon mutatjuk be a város szerethető arcát magyar és külföldi vendégeinek. Indulhatunk?

Kiemelt akcióink
Ajándékozzon győri pihenést és felejthetetlen wellness élményt!
Szállodánk képekben